Folkmusikfesten i Gustafs (Södra Dalarna)
Konsert i Gustafs Kyrka
Lördagen den 18 augusti deltog vi i Säters Spelmanslag i Folkmusikfesten i Gustafs.

Några av oss var i farten redan på förmiddagen. Då handlade det om att gå på kurs i fiolspel eller att se till att kursdeltagarna fick fika och sedan lunch. Detta utspelade sig i Gustafs vackra och ändamålsenliga församlingshem.

Efter lunch blev det en generalrepetition inför konserten i Gustafs kyrka. Programmet var
väl förberett på olika håll, men alla detaljer skulle ändå slipas så att helheten blev bra.

Konserten i Gustafs kyrka blev välbesökt. Att folkmusik kan framföras på en mängd olika sätt fick åhörarna verkligen uppleva. Kulning från olika håll inledde en rad av varierande framträdanden. Solosång, musiksolister och överraskande dansuppträdanden var en del. Olika gruppframträdanden var det naturligtvis också. Fem felor (unga lovande tjetjer), Säters Nyckelharpor, Södra Dalarnas Spelmanslag, Säters (mycket unga ) Folkdansgille
och så förstås vi själva, Säters Spelmanslag. En rolig poäng var att så många åldrar var representerade i programmet. Mellan yngsta dansaren och äldste solospelmannen var säkert åldersskillnaden 70 år. Musiken då? Jo, det var i första hand traditionell musik från vårt område. Mycket av materialet kom ifrån Ingvar Normans uppteckningar av Södra Dalarnas musik. Konserten avslutades med att alla konsertdeltagare tågade ut spelande och sjungande och publiken följde efter. En skön avslutning blev det i solkenet utanför kyrkan.

Evenemanget fortsatte på kvällen med dans till Aspeboda Spelmanslag, Brodd Leif och Erik Köpmans och Säters Spelmanslag. Många tog chansen att dansa och stämningen var fin. En grindslant samlades in till spelmännen och så småningom, efter lite städbestyr, lämnade vi församlingshemmet i Gustafs...för att kanske återkomma om ett år. Musiken har ju en sorts makt över oss som utövar den och vi vet att vi vill ha mera!

Senaste kommentarer

05.05 | 13:06

Skivorna finns hos Sören Westin
sorenwestin@hotmail.com

04.05 | 08:01

Hur beställer man er skiva " En gång tä"? Finns den kvar att köpa?

02.10 | 12:36

Var kan man lyssna på Lisa-Marias Polska av Hans- Erik Nyström?

12.01 | 20:38

Om ni har förslag på spellista, kan ni skicka den till mig. Då hänger jag med. Kul att see gamla vänner igen!